Over mij
Ik ben Charlotte Vanwanzeele, klinisch orthopedagoog en oplossingsgericht, cognitief en systemisch therapeut (Korzybski, i.o).
Mijn passie zit in het verbinden met mensen. Het luisteren naar hun verhaal, het ontdekken van hun krachten en het helpen herontdekken van de tools die ze al bezitten. Of het nu kinderen of volwassenen zijn, ik wandel graag een stukje met je mee op je pad, zodat je zelf weer verder kunt met de unieke talenten en hulpmiddelen die je in je hebt.
Ik neem je even mee op mijn pad
Mijn interesse en passie voor autisme en meervoudige beperkingen ontstonden al op jonge leeftijd, toen mijn tien jaar jongere broer werd gediagnosticeerd met autisme en een ernstige mentale beperking. Dit vormde de basis voor mijn keuze om af te studeren als leerkracht in het buitengewoon onderwijs (2012), waarna ik mijn master in de klinische orthopedagogie behaalde aan de UGent (2015).
In mijn carrière ben ik begonnen als thuisbegeleider voor mensen met autisme, waarbij ik eerst met volwassenen werkte, daarna met adolescenten, en daarna enkele jaren jonge kinderen (0-6 jaar) en hun gezinnen begeleidde.
Daarnaast heb ik ook enkele jaren gewerkt als begeleider voor gezinnen die acute hulp nodig hadden en de wachttijd voor reguliere hulpverlening niet konden overbruggen. In deze functie richtte ik me op kortdurende, krachtgerichte begeleiding om mensen weer op weg te helpen. Ik volgde de opleiding tot oplossingsgericht hulpverlener en verdiepte me verder in krachtgericht werken.
In 2017 werd mijn eerste dochter geboren, die later hoogsensitief bleek te zijn. Dit zette voor mij veel in perspectief en leidde tot mijn interesse in hoogsensitiviteit. In 2018 volgde de geboorte van mijn tweede dochter. Beide dochters hebben me vaak een spiegel voorgehouden en me uitgedaagd mijn eigen grenzen te ontdekken. Elke dag biedt nieuwe inzichten en vraagt om persoonlijke groei, zowel voor mezelf als voor mijn gezin.
Mijn passie ligt in het opvoeden vanuit verbinding. Bij de opvoeding van mijn dochters voelde ik al snel dat straffen en belonen voor ons niet goed werkte. Dat besef zette me op het pad van verbindend opvoeden, een aanpak die meer aansluit bij onze waarden en behoeften.
Mijn nieuwsgierigheid naar oplossingsgerichte therapie bleef groeien, en in 2021 startte ik de opleiding tot oplossingsgericht cognitief systemisch psychotherapeut.